(ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ) MUSEO REGIONALE DELLACERAMICA DERUTA

Deruta

 

Η Deruta είναι μια πόλη στην επαρχία της Περούτζια στην περιοχή της Ούμπρια της κεντρικής Ιταλίας.

Γνωστή πόλη ως κέντρο εξειδίκευσης  κατασκευής πήλινων, η Deruta  παραμένει γνωστή για τα κεραμικά της, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

deruta 032 deruta 031 deruta 030 deruta 029 deruta 028 deruta 027 deruta 026 deruta 025 deruta 024 deruta 023 deruta 022 deruta 021 deruta 020 deruta 019 deruta 018

 

deruta 017 deruta 016 deruta 015 deruta 014 deruta 013 deruta 012 deruta 011 deruta 010 deruta 09 deruta 08 deruta 07 deruta 06 deruta 05 deruta 04 deruta 03 deruta 01

Πιθανά είναι  χτισμένη πάνω σε ρωμαϊκά θεμέλια. Το όνομα Deruta  παραλλαγές του (Ruto, Ruta, rupta, Direpta και Diruta) δηλώνει την «καταστροφή» του στρατηγικού αυτού τόπου που προκάλεσαν τον 6ο αιώνα οι Γότθοι με πόλεμο και την εισβολή τους στην Λομβαρδία.

Η μεσαιωνική κοινότητα που αυξήθηκε από αυτά τα ερείπια είχε το δικό της καταστατικό τον 13ο αιώνα και κυβερνήθηκε από τους ίδιους, αλλά στην πραγματικότητα  η Deruta ήταν υπό την κυριαρχία των γειτονικών Περούτζια από τον 11ο  αιώνα.

Η οχύρωση της πόλης χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, όταν ήταν φυλάκιο της Περούτζια, όταν αντιμετώπιζε την αντίπαλο πόλη Todi.

Το 1465, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας με την Περούτζια,  που αποστέλλονταν από την Περούτζια νέος κυβερνήτης που θα κυβερνούσε, όμως με τη συγκατάθεση των τεσσάρων τοπικών ανδρών της πόλης.

 Οι θάνατοι  από την  πανούκλα ήταν πολύ έντονοι  στη Deruta και στο τελευταίο μισό του  15ο αιώνα  μειώθηκε πάρα πολύ ο  πληθυσμός.

Πολιορκήθηκε το 1408 κατά τη διάρκεια του παπικού σχίσματος από τον κόντε  Braccio da Montone  και αργότερα καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Cesare Borgia. Η Deruta λεηλατήθηκε από Braccio Baglioni, το ηγέτη της Perugia.

Έτσι το 1540, όταν οι Παπικές  δυνάμεις του Πάπα Παύλου Γ εκτόπισε την οικογένεια Baglioni από την Περούτζια σε ένα σύντομο πόλεμο κατά των φόρων για το αλάτι, που τοπικά ονομάζεται «Salt War» (Guerra del Sale), η Deruta  τάχθηκε με το μέρος του παπισμού και κατά της Περούτζια, μια συμμαχία που κατάφερε την μείωση των φόρων.  Μετά  την παπική νίκη κατά της Περούτζια, η περιοχή έμεινε στην ιστορία ως παπικό κράτος.

 

  • Κεραμικά
  • Πλακάκια και καλλιτεχνήματα στην Deruta

Ο τοπικός πηλός ήταν πολύ καλός για την κεραμική και η παραγωγή ξεκίνησε στις αρχές του Μεσαίωνα, αλλά βρήκε την καλλιτεχνική ακμή της τον 15ο και στις αρχές του 16ου αιώνα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το τοπικό στυλ, όπως  πορτρέτα  και εικόνες, με τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται σε επιγραφές  (banderoles) με κολακευτικά λόγια.

 Η έλλειψη καύσης και υλικών κάνει τα έργα να μη έχουν λάμψη, αλλά από την αρχή του 16ου αιώνα, η Deruta τα αντικαθιστά τα παλιά χρώματα με σμάλτα και μεταλλική λάμψη,  χρυσά και Ruby κόκκινα χρώματα.

Τον 16ο αιώνα στη Deruta παράγεται το λεγόμενο είδος υγιεινής «Rafaellesque», διακοσμημένο με αραβουργήματα και grotesques από άκρο σε άκρο με λευκό φόντο.

Η Deruta, με το Gubbio και Urbino, συνεχίζει να παράγει μερικά από τα καλύτερα ιταλικά κεραμικά καλλιτεχνήματα.

Το ιστορικό κέντρο της  πόλης διαθέτει τη γοτθική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου που χτίστηκε 1388 και το Δημοτικό Μέγαρο (Δημαρχείο), το οποίο χρονολογείται από το 1300 και βρίσκεται στην Piazza dei Consoli (η «πλατεία των προξένων»).

Εκτός από τις συνήθεις κυβερνητικές υπηρεσίες, η δημοτική αίθουσα στεγάζει ένα Μουσείο Κεραμικής, μια Γκαλερί τέχνης (η Πινακοθήκη),  και ένα ευρύχωρο αίθριο στο οποίο μπορεί κανείς να δει μια ποικιλία από αρχαιολογικά ευρήματα, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή.

 

Η Γκαλερί τέχνης διαθέτει μια μεγάλη τοιχογραφία του  Perugino, που απεικονίζει το San Roman και το San Rocco (1476), τη συλλογή δώρισε ένας τοπικός άρχοντας, ο Lione Pascoli, η οποία συλλογή περιλαμβάνει έργα από τον Niccolò di Liberatore, και μαθητές του όπως: Giovan Battista Gaulli, Sebastiano Conca Francesco Trevisani, Αντόνιο Amorosi, Francesco Graziani και Pieter Van Bloemen.

 Σπίτια Γκαλερί λειτουργούν στη Deruta και τροφοδοτούνται με έργα από διάφορες εκκλησίες συμπεριλαμβανομένων του San Francesco, Sant «Antonio, το Dead Ripabianca και το Νοσοκομείο San Giacomo.

Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, έχει τοιχογραφίες από τον Bartolomeo και Giovanni Battista Caporali,  και υψώνεται στο τέλος ενός στενού δρόμου, την Via Mastro Giorgio. Μια άλλη εκκλησία αξίζει να δείτε είναι η Μαντόνα της Θείας Αγάπης στην Piazza Cavour.

Κατά μήκος του δρόμου Τιμπερίνα, στους πρόποδες της παλιάς πόλης, υπάρχει μια άλλη εκκλησία, η Madonna delle Piagge, που είναι επενδυμένη  με ένα πολύχρωμο φάσμα κεραμικών πλακιδίων.

Deruta ήταν η γενέτειρα του Girolamo Diruta, οργανίστας, μουσικός θεωρητικός, και συνθέτης.