iuujyhyb

«Γένεσις» στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Κάστρο Μολύβου 8-19 Αυγούστου

  • 8 August 2018 - 19 August 2018 | 00.00-00.00
  • Μήθυμνα

«Γένεσις» στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Κάστρο Μολύβου 8-19 Αυγούστου

Στο κάστρο, στα καλντερίμια, στους αρχαίους ναούς, στα μουσεία, στην παραλία, στην αγορά, στο λιμάνι… Στην Λέσβο η κλασική μουσική πάει παντού. 

juhibg

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου για 4η χρονιά φέτος παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα δίνοντας μία καινούρια διάσταση στην έννοια της ακρόασης και συμμετοχής στην κλασική μουσική. Το Φεστιβάλ Μολύβου θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό της Λέσβου, αναμφισβήτητα έναν από τους ωραιότερους προορισμούς της Μεσογείου. Παράλληλα ενεργοποιεί πολιτιστικά τοποθεσίες του νησιού ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας.

8yhyytg uyjnuby
27 ταλαντούχοι και βραβευμένοι σολίστ, ανήσυχοι μουσικοί ερμηνευτές, έχουν προσκληθεί από διάφορα μέρη του κόσμου προκειμένου να συμπράξουν ειδικά για το Φεστιβάλ σε συναρπαστικά έργα παραθέτοντας την δική τους προσέγγιση στο θέμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γερμανό πιανίστα Λαρς Φογκτ, έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του που έχει εμφανιστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες όπως την Κονσέρτχεμπαου, την Φιλαρμονκή του Βερολίνου και της Βιέννης κ.α. και που επιστρέφει για δεύτερη φορά στον Μόλυβο αλλά και την διαρκώς ανερχόμενη  βιολονίστρια Σάρα Κρίστιαν. Επίσης φέτος συμμετέχουν στο Φεστιβάλ τρεις λαμπροί Έλληνες σολίστ. Ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός με εμφανίσεις σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σημαντικότερες όπερες του κόσμου, ο εκρηκτικός βιρτουόζος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, του οποίου οι τακτικές συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική ενθουσιάζουν κριτικούς και κοινό και ο διεθνώς αναγνωρισμένος δεξιοτέχνης σαξοφωνίστας, Θεόδωρος Κερκέζος. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τον Γερμανό τσελίστα και συνεργάτη της Άννε Zοφί Μούτερ (κορυφαία βιολονίστρια παγκοσμίως), Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, που συνδυάζει την αυτοπεποίθηση ενός βετεράνου μουσικού με έναν νεανικό αυθορμητισμό και κέφι.

Ανάμεσα στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία του φετινού προγράμματος είναι τα δύο πιάνα με ουρά που θα ανέβουν στο Κάστρο του Μολύβου για τα δυο εμβληματικά έργα του Καμίγ Σαιν Σανς, τον Μακάβριο Χορό, εργ.40 σε μεταγραφή για 2 πιάνα και 8 χέρια και Το Καρναβάλι των Ζώων. Στο έργο αυτό μεταξύ των οργάνων θα είναι και το παραδοσιακό όργανο της Λέσβου, το σαντούρι. Η επιμέλεια και η διδασκαλία του κειμένου του έργου ανήκει στον σημαντικό Έλληνα σκηνοθέτη, Δήμο Αβδελιώδη.

 jythtguujiyh

Μία παγκόσμια πρώτη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι ακροατές, με το έργο Δημιουργία, παραγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, στον συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα

iuujyhyb

 “Γένεσις: Από την Θεολογία στην Αισθητική Δημιουργική Πράξη” στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές-ερευνητές από τον τομέα της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης. Τα Molyvos Musical Moments –μουσικές στιγμές έκπληξη- θα εξαπλωθούν για μία ακόμη χρονιά στο χωριό όπου οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να γνωρίσουν από κοντά τα αστέρια – μουσικούς του Φεστιβάλ.

 

Αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ είναι πλέον και οι συναυλίες/εξορμήσεις στο υπόλοιπο νησί, στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντστην Μυτιλήνη, στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου Άγκντερ της Νορβηγίας στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων στην Καλλονή, στον Προϊστορικό Οικισμό στην Λουτρόπολη Θερμής και στο Αιολικό Ιερό Απόλλωνος στην Κλοπεδή Αγίας Παρασκευής. Οι συναυλίες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με την χορηγία και υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα το φεστιβάλ συνδιαλέγεται με την Στέγη Τεχνών Τρύφων –Tryfon Art Residency, ένα χώρο που στόχο έχει να λειτουργήσει ως εργαστήρι για εικαστικούς, συνθέτες μουσικής και συγγραφείς που φιλοξενούνται για συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να εμπνευστούν καλλιτεχνικά και να έρθουν σε επαφή με το νησί και τους ανθρώπους του. Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα με βάση την θεματική «Γένεσις». Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους θα παρουσιαστεί από τις 8 έως τις 30 Αυγούστου στην Στέγη. Την έκθεση επιμελούνται η Βικτώρια Φασιανού και ο συνιδρυτής του 

 

 

Πρόγραμμα:

 

16/8

ΓΕΝΕΣΙΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Ημερίδα
Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης | 12:00

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
Κάστρο Μολύβου | 21:00

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Κοντσέρτο για όμποε και βιολί σε Ντο ελάσσονα, BWV 1060

Νταριούς Μιγιώ
Η δημιουργία του κόσμου για κουιντέτο με πιάνο, έργο 81β

Καμίγ Σαιν-Σανς
Μακάβριος χορός, έργο 40
μεταγραφή για δύο πιάνα, οκτώ χέρια

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Κορνήλιος Σελαμσής
SCHÖPFUNG
παγκόσμια πρεμιέρα

Αντόλφ Μπλανκ
Σεπτέτο, έργο 40

17/8

YOUNG PEOPLE’S CONCERT
MOLYVOS CASTLE |19:00
Programme specifically designed to introduce young people to classical music

Καμίγ Σαιν-Σανς
Το Καρναβάλι των Ζώων

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Κάστρο Μολύβου | 21:00

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Σονάτα αρ.1 για βιόλα ντα γκάμπα σε Σολ μείζονα, BWV 1027
μεταγραφή για τρία βιολοντσέλα

Κέλλυ-Μαίρη Μέρφι
Τρίο με πιάνο “Give me phoenix wings to fly”
(Δώσε μου φτερά φοίνικα για να πετάξω)

Μαρκ Εϊσέν
Καντιλένα και Χορός για πιάνο, βιολί και σαξόφωνο

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

G. Gershwin

Τζωρτζ Γκέρσουιν
Τρία Πρελούδια για σαξόφωνο και πιάνο

Καμίγ Σαιν-Σανς
Το Καρναβάλι των Ζώων

18/8

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης | 12:00

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Παρτίτα για φλάουτο σε Λα ελάσσονα, BWV 1013

ΣΑΝΤΟΥΡΙ ΣΟΛΟ

Έρβιν Σούλχοφ
Ντιβερτιμέντο για όμποε, κλαρινέτο και φαγκότο

Ανρί Τομαζί
Μπαλάντα για σαξόφωνο, παντομίμα και σύνολο

ΤΕΛΟΣ
Κάστρο Μολύβου | 21:00

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
“Mache dich, mein Herze, rein” από Τα Κατά Ματθαίον Πάθη, BWV 244

Βραδιά τραγουδιών με τον Δημήτρη Τηλιακό

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Φραντς Σούμπερτ
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.14, D 810 «Ο Θάνατος κι η Κόρη»

19/8

ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Κάστρο Μολύβου | 21:00

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Σονάτα αρ.3 για βιόλα ντα γκάμπα σε Σολ ελάσσονα, BWV 1029
μεταγραφή για φαγκότο, βιολί και τσέλο

Καρλ Νίλσεν
Κουιντέτο πνευστών, έργο 43

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ / Βίλχελμ Κεμπφ
“Jesus bleibet meine Freude” (Ο Ιησούς παραμένει η χαρά μου), BWV 147
μεταγραφή για πιάνο

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γκούσταβ Μάλερ
Κουιντέτο με πιάνο σε Λα ελάσσονα

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Τρίο με πιάνο, έργο 70, αρ.1 «Φάντασμα»