yuyintu

Ιερά Μονή Παναγίας Προυσσιώτισας – Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Προυσού από 18 έως 23 Αυγούστου 2017

  • 23 August 2017 - 23 August 2017 | 00.00-00.00
  • Προυσσός

Ο Πολλιτιστικός Σύλλογος ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΡΟΥΣΙΩΤΩΝ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ", διοργανώνει και φέτος Πολιτιστικές Εκδηλώσεις σε συνεργασία -σε πολλές από αυτές- με τον Δήμο Καρπενησίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδόθηκε από τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΠΡΟΥΣΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 

Αύγουστος 2017. Για μία ακόμη χρονιά ο Σύλλογός μας θα προσφέρει στον Προυσό ένα πλούσιο Πολιτιστικό πρόγραμμα με βραδιές διασκέδασης, τηρώντας τα ήθη και έθιμα του χωριού μας, εκδρομή δράσης και περιπέτειας, αλλά και δημιουργική απασχόληση και κινηματογράφο για τους μικρούς μας φίλους. 

Στις κορυφαίες εκδηλώσεις ανήκουν, η τελετή βράβευσης του Καθηγητή κ. Χρήστου Στρεμμένου για την επιχειρηματική του προσφορά στην Νότια Ευρυτανία στις 19.08.2017, καθώς & η βραδιά συντροφιά με τα αστέρια. Στις 20.08.2017 & ώρα 21:00, βραδιά αστροφυσικής με τον Πρόεδρο Σ.Ε.Α.Φ & Γραμματέα Ε.Ε.Φ., κ. Θ. Σμάνη. 

Στην κορυφή του προγράμματος το Παραδοσιακό πανηγύρι στις 23.08.2017 στην πλατεία του χωριού και με την συνεργασία του Δήμου Καρπενησίου.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμά μας  

Παρασκευή 18.8.2017 & ώρα 12:00π.μ. – VIA FERRATA
Σάββατο 19-8-2017, Πρωί, Πλατεία Χωριού,  Δημιουργική απασχόληση για τους μικρούς μας φίλους 
Σάββατο 19-8-2017 –ώρα 19:00μ.μ. Τελετή βράβευσης /Λαϊκή βραδιά 
Κυριακή 20.8.2017, ώρα 10:00π.μ. στην Πλατεία (Γενική Συνέλευση Συλλόγου) 
Κυριακή 20.8.2017 & ώρα 21:00μ.μ. – Βραδιά Αστροφυσικής 
Δευτέρα 21.8.2017 &  ώρα 20:00μ.μ.  Παιδικός κινηματογράφος 
Δευτέρα 21.8.2017 & ώρα 21:00μ.μ.  Πάρτυ νεολαίας 
Τετάρτη 23.08.2017 & ώρα 21:000μ.μ., Παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού μας. 

8jhtt8rr ythtyuu

Ιερά Μονή Παναγίας Προυσσιώτισας 

Για πολλούς αιώνες η εικόνα βρισκόταν και θαυματουργούσε σε μεγάλο ναό στην Προύσα της Μικράς Ασίας. Κατά την περίοδο της εικονομαχίας, το 829 την πήρε κάποιος επονομαζόμενος Διονύσιος και την έφερε στην Ελλάδα για να γλιτώσει από την καταστροφή. Κάπου στη διαδρομή όμως την έχασε και την βρήκαν στη σπηλιά όπου βρίσκεται σήμερα, κάποιοι βοσκοί, που για μέρες έβλεπαν μια μυστηριώδη φωτεινή στήλη που τους έδειχνε το μέρος. 
Ο Διόνυσος όταν έμαθε ότι η εικόνα βρέθηκε κάπου στο Καρπενήσι πήγε και την πήρε. Καθώς επέστρεφε με τη συνοδεία του νύχτωσε και έπεσαν να κοιμηθούν. Το πρωί η εικόνα είχε εξαφανιστεί και μια μυστηριώδη φωνή τους είπε ότι επιθυμία της εικόνας ήταν να παραμείνει εκεί που βρέθηκε στην περιοχή που ήταν οι βοσκοί. Κατά την επιστροφή της στον Προυσό, η Παναγία πέρασε από το σημείο που είναι τα "Πατήματα" και τρυπώντας την βουνοκορφή διέσχισε το βουνό, που πήρε την μορφή της εικόνας").

Το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας το δώρισε ο Καραϊσκάκης για να θεραπευτεί από τη θέρμη που τον τυραννούσε και εξαιτίας της οποίας έμενε κατά περιόδους στον Προυσό να αναρρώνει. Πριν το μοναστήρι τα δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι "πύργοι του Καραϊσκάκη". 

 

Στο Μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με πολλά εκθέματα, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη. 
Το Μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές και πυρπολήθηκε από πολλούς επιδρομείς με τελευταίους τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου το 1944, επειδή θεωρήθηκε ως κρησφύγετο των ανταρτών. Οι χωρικοί για να σώσουν την εικόνα την μετέφεραν στο χωριό Προυσό, ενώ στην πομπή μεταφοράς της εικόνας συμμετείχε τιμητικό απόσπασμα των Γερμανών. 
Το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται απέναντι από το Μοναστήρι κτίστηκε στα 1754. Επίσης, διασώζεται το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη "Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων" που λειτούργησε εδώ.

 

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΥΣΟΥ

Χειρόγραφα και έντυπα βιβλία, αδιάψευστοι μάρτυρες χριστιανικής και ανθρωπιστικής παιδείας
Αν η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας και το μοναστήρι της για αιώνες ήταν το ιερό προσκύνημα των χριστιανών όλης της Ρούμελης, της ορεινής Θεσσαλίας και των Αγράφων αλλά και της βόρειας Πελοποννήσου, υπήρξε ταυτόχρονα και ένα από τα κέντρα παιδείας και μόρφωσης ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Μνημεία αυτής της παιδευτικής δράσης είναι το ίδιο το κτίσμα του σχολείου, που υπάρχει ακόμη και σήμερα έξω από τον περίβολο της μονής, η πλούσια βιβλιοθήκη της και τα ίδια τα γράμματα που μας άφησε ο πρωτεργάτης αυτής της δράσης αρχιμανδρίτης και ηγούμενος Κύριλλος Καστανοφύλλης, Σε αυτόν κατά μέγα μέρος και σε άλλους Προυσιώτες μοναχούς οφείλεται και η συγκρότηση της βιβλιοθήκης, όπως άλλωστε φαίνεται από τις κτητορικές και αφιερωματικές επιγραφές τους οε πολλά βιβλία, χειρόγραφα και έντυπα. Αρκετά χειρόγραφα έγραψε και ο ίδιος ο Καστανοφύλλης, όπως επίσης άφησε και το επιστολαριό του, όχι σαν ματαιόδοξη πράξη ανάμνησης της παρουσίας του, αλλά σαν υπόδειγμα ενάρετου βίου, σαν μια προσπάθεια και μετά το θάνατο του να συνεχιστεί το πνευματικό του έργο για την εκκλησία του Χριστού και την παιδεία του Γένους.

Το 1913 ο Σπ. Λάμπρος στο περιοδικό του "Νέος Ελληνομνήμων" δημοσιεύει τον πρώτο λεπτομερή κατάλογο των χειρογράφων της μονής, που είχε συντάξει ο μαθητής του Ιωάννης Τέντες, καθηγητής τότε στο Αγρίνιο. Με βάση τον κατάλογο αυτό στη μονή υπήρχαν 59 χειρόγραφα, από τα οποία μερικά είναι ολιγόφυλλα άδετα τεύχη. Το 1980 σε αποστολή του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης βρέθηκαν άλλα 21, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λιθογραφημένες πανεπιστημιακές παραδόσεις και μικρά τεύχη με εκκλησιαστικές ακολουθίες, χρονολογούμενα όλα από τον 16ο αιώνα και εξής.


.