IMG_0876-1021x580

«Πετούν» σε μηδενική βαρύτητα! Φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης

  • 19 April 2018 - 25 April 2018 | 00.00-00.00
  • Βουδαπέστη

              2ο Συμπόσιο για τις Διαστημικές Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες 

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης

 

18 Απριλίου 2018

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το 2ο Συμπόσιο για τις Διαστημικές Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία.

JUNU

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες ταξίδεψαν στη Βουδαπέστη για να συμμετάσχουν σε αυτό το συναρπαστικό γεγονός και είδαν πάνω από 40 προφορικές παρουσιάσεις και 37 αφίσες καθώς και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις δικτύωσης και να ανταλλάξουν ιδέες. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν και συζήτησαν τις τρέχουσες διαστημικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμης δραστηριοτήτων που προσέφερε το Εκπαιδευτικό Γραφείο του ESA, καθώς επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων και των εμπειριών σε αυτά τα διεγερτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Περίπου οι μισοί φοιτητές ήταν φοιτητές και πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν 22 χώρες από όλο τον κόσμο.

Students_discussing_an_educational_cubesat_project_large

Οι μαθητές της ESA Education εξηγούν τα έργα τους στους Παξούς

Η τελετή έναρξης της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στο διάσημο κεντρικό κτίριο της BME με θέα στον ποταμό Δούναβη. Οι διευθυντές της ESA, Kai-Uwe Schrogl, ο András Pócza από το υπουργείο Εθνικής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, και ο János Solymosi, Πρόεδρος της ουγγρικής αστροναυτικής, δήλωσαν ότι ο κ. Reinhold Ewald, καθηγητής του Πανεπιστημίου BME, János Józsa, Κοινωνία.

ESA_Education_students_explain_their_projects_to_Paxi_medium

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα εκθεσιακό χώρο, με περίπτερα από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς. Το περίπτερο της Υπηρεσίας Εκπαίδευσης του ESA περιείχε πραγματικά πειράματα, τα οποία πετούσαν στην πλατφόρμα BEXUS και δοκιμάστηκαν στον πύργο πτώσης στα πλαίσια των προγραμμάτων Drop your Thesis.

ESEO_students_professors_and_ESA_responsibles_at_the_ESA_Education_office_stand_medium

Οι καθηγητές φοιτητών του ESEO και οι υπεύθυνοι της ESA στο γραφείο της ESA Education

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε αφιερωμένη συνάντηση, η οποία εστιάστηκε ειδικά στον μικρό δορυφόρο ESEO (European Student Earth Orbiter), ο οποίος συγκέντρωσε πολλούς φοιτητές και εκπρόσωπους από τα Πανεπιστήμια και τις οργανώσεις που εργάζονται για την τελική συναρμολόγηση και τη δοκιμή συναρπαστική προσπάθεια.

Second_Symposium_on_Space_Educational_Activities_2018_group_photo_large

Το απόγευμα της Παρασκευής δόθηκε πρόσθετη παρουσίαση από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της ESA σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στο ESA για φοιτητές και νέους επαγγελματίες, πριν από την τελετή λήξης και την παρουσίαση των καλύτερων βραβείων χαρτιού.

Στο πλαίσιο του συμποσίου διοργανώθηκαν βραδινές εκδηλώσεις και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να συναντηθούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια μιας ευπρόσδεκτης δεξίωσης την πρώτη ημέρα του συμποσίου, να γιορτάσουν από κοινού μια ειδική νυχτερινή εκδήλωση του Γιούρι την Πέμπτη και τελικά να απολαύσουν μια αξέχαστη κρουαζιέρα γκαλά δείπνο στον ποταμό Δούναβη ως τελικό event κλεισίματος το βράδυ της Παρασκευής.

Το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΟΔ επέλεξε την BME ως φιλοξενούμενο και διοργανωτή της εκδήλωσης, συμμετείχε στις οργανωτικές και τεχνικές επιτροπές και συνέβαλε στη χρηματοδότηση μαζί με άλλους χορηγούς.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα δημοσιευθούν από την BME.

Το Γραφείο Εκπαίδευσης του ESA προτίθεται να αρχίσει σύντομα τη διαδικασία επιλογής του διοργανωτή και του διοργανωτή για το 3ο Συμπόσιο!

…………………………………………………………………………………………………………

 

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών «πετούν» σε μηδενική βαρύτητα

IMG_0876-1021x580

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών «πέταξαν» σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και εκτέλεσαν με επιτυχία τα πειράματά τους στον διαγωνισμό Fly Your Thesis 2017, που διεξήχθη στο Bordeaux της Γαλλίας, ανοίγοντας νέους δρόμους στο… Διάστημα!

Ειδικότερα, το AML Space Group, μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που αποτελείται από τους υποψήφιους διδάκτορες Νικόλαο Σαραντινό, Παναγιώτη Λογγίνο, Παναγιώτη Χαρλαύτη, τον μεταπτυχιακό φοιτητή Αλέξιο Αργυρόπουλο και τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Αδριανό Φιλίνη, Λουκά Αδάμο, Ελευθερία Τριαντοπούλου, Ζωή Χαλίλ, Μενέλαο Ασκορδαλάκη και Φίλιππο Σταματόπουλο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλου,συμμετείχαν στην 68η καμπάνια παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

ipijunui

Η εποίκηση άλλων πλανητών μπορεί για εμάς να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως για τους φοιτητές του AML Space Group αποτελεί μέρος της καθημερινής πρακτικής τους!

«Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις που δημιουργούνται από την ανάγκη εποίκησης άλλων πλανητών, οι φοιτητές αποφάσισαν να προτείνουν μια μέθοδο για την αποτελεσματικότερη κατασκευή δομικών και άλλων υλικών απευθείας στο Διάστημα, καθώς και την πρακτικότερη μεταφορά των απαραίτητων πρώτων υλών.

Με έμπνευση και δημιουργικότητα, η ομάδα μας εργάστηκε σκληρά και επέδειξε επαγγελματισμό σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα. Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων υποστήριξε την προσπάθεια αυτή, παραμένοντας πιστό στον διαρκή του στόχο για αριστεία και παροχή σπουδών υψηλού επιπέδου στους φοιτητές  μας, ώστε να διατηρήσουμε τη θέση που έχουμε κατακτήσει ανάμεσα στα καλύτερα τμήματα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών διεθνώς. Η εργασία αυτή έρχεται να προστεθεί στη μακρόχρονη επιτυχημένη συνεργασία μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και να συμβάλει στη συντονισμένη μας προσπάθεια για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και της τάσης φυγής των αποφοίτων μας στο εξωτερικό» λέει  ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος.

f1-PATRA-SEL6

Οσο για την εμπειρία της συμμετοχής στον διαγωνισμό, που ανοίγει τον δρόμο για να εξακολουθήσει η ομάδα να εργάζεται για την περαιτέρω βελτίωση και ολοκλήρωσή της, ο Παναγιώτης Χαρλαύτης, υποψήφιος διδάκτορας και μέλος της ομάδας, τονίζει:

«Η συμμετοχή μας ξεκίνησε ως ιδέα συζητώντας μεταξύ μας για τα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία της ανθρωπότητας για εγκατάσταση σε άλλους πλανήτες, μετουσιώθηκε σε μια ολοκληρωμένη τεχνικά λύση, ώστε να αποδειχθεί η εφαρμοσιμότητά της, με πολύ κόπο, και ολοκληρώθηκε ως μια συγκλονιστική εμπειρία, η οποία δύσκολα περιγράφεται. Στα σχεδόν δύο χρόνια, που εργαστήκαμε μέχρι να δοκιμάσουμε την ιδέα μας σε μικροβαρύτητα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως προβλήματα, κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος μας. Ιδιαίτερα για τους προπτυχιακούς φοιτητές της ομάδας, η ενασχόλησή τους με ένα τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό πρόβλημα τους έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθούν τις απαιτήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον».

AML_Space_Group_team_logo_FYT_medium

Ποιος είναι ο σκοπός της εκτέλεσης των πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και ποια η πρακτική εφαρμογή τους εξηγεί, με τρόπο -όσο γίνεται- κατανοητό για τους μη μυημένους στα μυστικά της διαστημικής τεχνολογίας, ο καθηγητής Βασίλης Kωστόπουλος.

juhunu

«Η επιτυχής χρήση της προτεινόμενης μεθοδολογίας θα επιτρέψει μελλοντικά την απευθείας παραγωγή και χρήση υλικών στο Διάστημα για την κατασκευή υποδομών, μειώνοντας το κόστος των αποστολών λόγω μεταφοράς από τη Γη, όπως ισχύει έως σήμερα, και καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερο εφικτή την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων σε άλλους πλανήτες. Επιπροσθέτως, η ύπαρξη και λειτουργία στην Πάτρα μιας πειραματικής διάταξης, η οποία αποδεδειγμένα έχει λειτουργήσει σε συνθήκες μικροβαρύτητας, επιτρέπει στους φοιτητές του εργαστηρίου να δοκιμάσουν τις ερευνητικές τους προτάσεις και να την αξιοποιήσουν για μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα».

ipijunui

F1

Από δεξιά προς τ’ αριστερά:

Νικόλαος Σαραντινός, υποψήφιος διδάκτωρ και αρχηγός της ομάδας

Παναγιώτης Χαρλαύτης, υποψήφιος διδάκτωρ

Παναγιώτης Λογγίνος, υποψήφιος διδάκτωρ

Αλέξιος Αργυρόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής