Δείτε φωτογραφίες :Μεγάλη επιτυχία για την παράσταση Αναφορά σε μια Ακαδημία στο Αργοστόλι!

Y95A6711

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης Αναφορά σε μια Ακαδημία του Franz Kafka με μεγάλη επιτυχία και συνέχισε με άλλες δύο παραστάσεις το Σαββατο και την Κυριακή.

Μια μικρή αναφορά στην υπόθεση του έργου :Στον περιορiσμένο χώρο ενός κουτιού-βάθρου που οριοθετείται συνεχώς, δυο ηθοποιοί αφηγούνται σωματοκεντρικά το διήγημα του F.Kafka «Αναφορά σε μια Ακαδημία».
Η αλληγορική ιστορία ενός πιθήκου που εξανθρωπίζεται προκειμένου να βρει το χώρο του στον κόσμο των ανθρώπων για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. 
Ο Κάφκα στρέφει επιδέξια τον καθρέφτη απέναντι στον Άνθρωπο, απέναντί μας, και μας προκαλεί να κοιτάξουμε μέσα σ’ αυτόν την κοινωνική μας πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια παρά μόνο για συμβατικές διεξόδους. 

Διαβάστε την συνέντευξη της Ελένης Παργινού που σκηνοθέτησε την παράσταση: 

Η Κεφαλονίτισσα Ελένη Παργινού σπούδασε χορό στην «Ραλλού Μάνου» και την Κρατική Σχολή Χορού και θέατρο στην δραματική Σχολή «Εμπρός- Θεατροεργαστήριο» . Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αθήνα, όμως αποφάσισε να γυρίσει στον τόπο της και να ξεκινήσει εδώ τα πρώτα της βήματα στον χώρο της σκηνοθεσίας. Ένα έργο πρωτότυπο με κοινωνικές αναφορές και προβληματισμούς. Η «Αναφορά σε μια Ακαδημία» του Franz Kafka έχει πρεμιέρα την Παρασκευή 13 Μαίου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου. Το υπογράφει η ίδια έχοντας μαζί της αξιόλογους συνεργάτες. Το kefalonitis.com μίλησε μαζί της με αφορμή την παράσταση.

Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση…

Το διήγημα του Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» αποτελεί ένα έργο σύμβολο για την ανελευθερία του ανθρώπου εντός του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος. Το δίπολο που ουσιαστικά αναδεικνύεται μέσα από αυτό το έργο είναι η διέξοδος που αντιπαρέρχεται της ελευθερίας που αναζητά ο άνθρωπος. Η φύση του ανθρώπου ούτως ή άλλως αλλοιώνεται μέσα στους καθωσπρεπισμούς που προτάσσουν οι σημερινές κοινωνικές συμβάσεις π.χ. σχολείο, οικογένεια κλπ.

Ακόμα και οι επιλογές που κάνουμε στην ζωή μας εντός του γενικότερου κοινωνικού πλαισίου αναδεικνύουν μια ψευδαίσθηση της ελευθερίας την οποία αξιώνουμε, ίσως μάταια, να κατακτήσουμε. Το διήγημα παρουσιάζει την αλληγορική ιστορία ενός πιθήκου που εξανθρωπίζεται ωστόσο μέσα από αυτό το δεδομένο, ο συγγραφέας στρέφει επιδέξια τον καθρέφτη στον ίδιο τον άνθρωπο που αναζητά μια διέξοδο για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που επιβάλει το κοινωνικό σύστημα και η κοινωνική πραγματικότητα. Εμείς καταπιαστήκαμε μ’ αυτό το διήγημα και προσπαθήσαμε να φωτίσουμε την προβληματική του με αφηγηματικό-σωματικό τρόπο. Δεν πρόκειται για ρεαλιστικό θέατρο. Χρησιμοποιήσαμε αρκετά το σώμα με διάθεση να το εξερευνήσουμε.

Μιλήστε μας για τους ρόλους και τους συντελεστές της παράστασης…

Η αρχή έγινε από εμένα και τον Κωστή ο οποίος υπογράφει την μουσική της παράστασης όταν από κοινού θελήσαμε να αποπειραθούμε κάτι τέτοιο μαζί. Μαζί με εμένα, παίζει και η ηθοποιός Κατερίνα Παρίσσου με την οποία έχουμε σπουδάσει και δουλέψει στο παρελθόν μαζί και η οποία μάλιστα ήρθε για 5 μήνες στην Κεφαλονιά για να προετοιμάσουμε μαζί το έργο. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι και αυτοί, ως επί το πλείστον, νέοι επαγγελματίες στον τομέα τους και η συμβολή τους είναι καθοριστική.

Έχετε ξανασκηνοθετήσει στο παρελθόν άλλες παραστάσεις;

Όχι… Αυτή είναι η πρώτη μου σκηνοθετική απόπειρα. Έχω δουλέψει ως ηθοποιός σε κάποιες παραστάσεις αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτη.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Στόχος μας είναι η παράσταση να ταξιδέψει και εκτός νησιού, κρατώντας πάντα για βάση μας την Κεφαλονιά.

Συντελεστές: 
Μετάφραση: Δανάη Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία: Ελένη Παργινού 
Μουσική: Κώστας Φραντζής
Σκηνικά: Μαρία Τερέζα Ντε Ροζάριο
Κοστούμια: Γιάννα Ρεσβάνη
Φωτισμοί: Ανοιξιά Μπουντζιούκα
Ηχοληψία- Μίξη Ήχου: Φίλιππος Σαλαπάτας
Video teaser- trailer: Έλενα Μπονέλη
Φωτογραφία: Dionysia Duke
Σχεδιασμός Αφίσας- Προγράμματος: Διονυσία Φωκά
Ηθοποιοί: Κατερίνα Παρίσσου, Ελένη Παργινού

Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Παραγωγές «Κέντρο»

Δείτε φωτογραφίες απο το newspatrasso.gr