ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ – Ταλαιπωρούνε το βουνό με όλους τους τρόπους! Θρύλοι και Αλήθειες!

 

98500x375_ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ-1

ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ

Ταλαιπωρούνε το βουνό με όλους τους τρόπους!

Κλόκοβα ή Παλιοβούνα κατι συμβαίνει με το τούνελ;

Ετοιμαζεται ήδη το Αιολικό Πάρκο!

ΧΑΟΣ κάτω και επάνω και μέσα!

 

Παλιοβούνα 1 97 

Η Κλόκοβα, ευρύτερα γνωστή ως Παλιοβούνα, είναι βουνό στα νότια της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται στην περιοχή του Αντιρρίου και έχει ύψος 1.038 μ. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή σαν Ταφιασσός.

Στον Ταφιασσό λόφο ήταν το μνήμα του Νέσσου και των υπολοίπων Κενταύρων. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Νέσσος  επιχείρησε να αρπάξει την Δηιάνειρα, κατά την διάβαση του ποταμού Εύηνου, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής να τον θανατώσει.

iynyi

Η αποσύνθεση των πτωμάτων τους, έκανε το νερό που έτρεχε στους πρόποδες του λόφου να είναι «…δυσώδες και με θρόμβους από αίμα…». Κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για κάποια ηφαιστειακή πηγή που συνοδευόταν από έκλυση του εξαιρετικά δύσοσμου αερίου υδροθείου.

Το βουνό υψώνεται απότομα στη νότια πλευρά του από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τη μοναδική κορυφή του και έχει σχεδόν κωνοειδές σχήμα. Οφείλει το όνομά του στο κακοτράχαλο της περιοχής που δυσκόλευε από παλιά τη διέλευση από τα δυτικά του νομού προς τη Ναυπακτία. Η βόρεια πλευρά του είναι αρκετά πιο ομαλή.

 

Ηφαίστειο απέναντι από την Πάτρα; 

Το φαινόμενο βοήθησε στο να δημιουργηθεί, εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν, 

ο μύθος που λέει ότι η Κλόκοβα είναι ηφαίστειο που η λάβα του φεύγει μέσα στη θάλασσα. 

Μύθοι, αλήθειες και παραλληλισμοί για το φαινόμενο της Παλιοβούνας

Αρκετοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι τα αρχαία χρόνια υπήρχε εκεί ηφαίστειο το οποίο είναι ανενεργό, ένας μύθος με τον οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Οι επιστήμονες, όμως, έχουν εδώ και χρόνια απορρίψει όλες αυτές τις θεωρίες και αυτό που τονίζουν είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στα πετρώματα που έχει το συγκεκριμένο βουνό.

klokovasirag-360x240   8967ht

Το τούνελ της Παλιοβούνας

2,9ΧΛΜ ΔΙΠΛΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ
Η Σήραγγα Κλόκοβας θα έχει μήκος 2,9χλμ διπλής σήραγγας, ξεχωριστής για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς η διάνοιξη θα απαιτήσει περίπου 2 χρόνια και ανάλογα με τα εδάφη που θα συναντήσουν τα κατασκευαστικά συνεργεία. Η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας  πραγματοποιείται  με ΤΒΜ (μετροπόντικα).

Η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για τη Σήραγγα Κλόκοβας είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει μακρά παράταση του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου τμήματος που σύμφωνα με τη συμβαση κατασκευής πρέπει (η σήραγγα) να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2016. Ωστόσο προς το παρόν πέρα από εκτιμήσεις δεν υπάρχουν νεότερα για τον τελικό χρόνο ολοκλήρωσης και λειτουργίας της.

Η Σήραγγα Κλόκοβας θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα της Δυτικής Ελλάδας (μετά τη σήραγγα Παναγοπούλας) και μία από τις 10 μεγαλύτερες οδικές σήραγγες σε όλη την Ελλάδα. Θα διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση ενώ θα υπάρξει σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας, σύστημα εξαερισμού κλπ.

 

yuin

Η Κλόκοβα δεν είναι ηφαίστειο!

Άρθρο του γεωλόγου  Νικόλαου Φωτόπουλου

Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη που επικρατεί στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας το όρος Παλιοβούνα (ή Κλόκοβα) χαρακτηρίζεται ως ηφαίστειο.

Γενικά, ένα ηφαίστειο δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, δηλαδή πετρώματα τα οποία προέρχονται από τη στερεοποίηση του φυσικού πυριτικού μάγματος. Αντιθέτως, ηφαιστειακά ή μεταμορφωμένα πετρώματα δεν παρατηρούνται στο σημείο ενδιαφέροντος, παρά μόνο σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή της Παλιοβούνας αποτελείται, κυρίως, από ασβεστόλιθο. Ο ασβεστόλιθος είναι ιζηματογενές πέτρωμα, δηλαδή, προέκυψε από την καθίζηση υλικού (εν προκειμένω σε θαλάσσιο περιβάλλον) και ακολούθησε η μετέπειτα διαγένεση και «συμπαγοποίησή» του.

 

Τα ενεργά ηφαίστεια στον Ελληνικό χώρο διατάσσονται πάνω στο σύγχρονο ηφαιστειακό τόξο που αποτελείται από τη νοητή γραμμή που ενώνει τα ηφαίστεια των Σουσακίου – Μεθάνων – Μήλου – Σαντορίνης – Νισήρου (βλέπε πχ. http://www.gein.noa.gr/services/plateshtm /volgr.htm). Αντιθέτως, η περιοχή του Αντιρρίου είναι μακριά από τη συγκεκριμένη διάταξη.

Ο λόγος που το σχήμα του βουνού μοιάζει με ηφαιστείου (κωνικό), οφείλεται στις τεκτονικές δυνάμεις (κίνηση των ρηγμάτων) και στη διάβρωση από τη δράση του νερού. Αποτέλεσμα της διαβρωτικής ικανότητας του νερού, είναι και οι αυλακώσεις που παρατηρούνται πάνω στην Παλιοβούνα και όχι από τη ροή της λάβας, όπως λέει ο μύθος. Όσον αφορά το «θειάφι» που μυρίζει στην περιοχή, σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε., η περιοχή της Ρίζας χαρακτηρίζεται ως «βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας». Σε γεωτρήσεις που έγιναν, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες νερού 37οC σε βάθος 255m. Το νερό αυτό, ανέρχεται στην επιφάνεια μέσω ρηγμάτων και είναι πλούσιο σε υδρόθειο, γεγονός εύκολα αντιληπτό, λόγω της έντονης οσμής στην περιοχή.

Άρα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η Παλιοβούνα ΔΕΝ είναι ηφαίστειο. Συγνώμη, εάν καταρρίφθηκε ένας μύθος με τον οποίο έχουν μεγαλώσει αρκετές γενιές της περιοχής.

Νικόλαος Φωτόπουλος

Γεωλόγος Msc.

anemogenitries013

ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 

    Η Eunice Energy Group (EEG) είναι ένας ανεξάρτητος όμιλος που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας και ειδικότερα στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο όμιλος ιδρύθηκε το 2001 και θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα σε δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της επένδυσης, ανάπτυξης, υλοποίησης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ.

 

…………………………………………………….

Τα πολύ παλιά χρόνια…

ΑΡΘΡΟ    —-17/12/2010

Εξελίξεις στο θέμα των επεκτάσεων των αιολικών στον Ελικώνα

 

Πέρυσι, τέτοιον καιρό και λίγο πριν, θυμόμαστε όλοι τις θλιβερές συνθήκες, κάτω από τις οποίες συζητήθηκε στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο η επέκταση (διπλασιασμός) των αιολικών πάρκων στο Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο και στην Τούμπα (Παλιοβούνα). Με τέτοιες αρχές που είχαμε, τα κατάφεραν να πάρουν τη συναίνεσή τους. Όχι όμως και τη δική μας.


Αντιδράσαμε πολλές φορές και δυναμικά. Στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο, στο υπουργείο περιβάλλοντος και με αναφορά στο συνήγορο του πολίτη, για τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Καταφέραμε για ένα χρόνο να “παγώσει” το έργο. Μας βοήθησε και το γεγονός ότι το  …δασαρχείο Λιβαδειάς ήταν αντίθετο στο μισό έργο (Τούμπα – Παλιοβούνα).


Η εταιρεία, μπροστά στον κίνδυνο να πάει “στράφι” όλη η επένδυση, διάλεξε να κάνει μια προσωρινή (;) οπισθοχώρηση. Ζήτησε να “σπάσει” στα δύο το έργο, ώστε να προχωρήσει η επέκταση στο Άσπρο Κούτσουρο (άλλες 6 ανεμογεννήτριες) και στο Περδικοβούνι (άλλες 2 ανεμογεννήτριες), όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη από τα δασαρχεία Λιβαδειάς και Θήβας. Για την επέκταση στην Τούμπα (Παλιοβούνα) αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει καινούργια σχέδια και θα επανέλθει στο μέλλον.

 

Μετά από αυτό, άρχισε να ξαναπαίρνει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός. Το δασαρχείο Λιβαδειάς επιβεβαίωσε τη θετική γνωμοδότησή του για το Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο και η υπόθεση βρίσκεται, πλέον, στο υπουργείο περιβάλλοντος. Είναι πιθανόν, πολύ σύντομα, να εκδοθούν αποφάσεις για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση. Αν συμβεί αυτό, και αν δεν κάνουμε έγκαιρα προσφυγή και αίτηση διακοπής εργασιών, η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για να πάρει άδεια εγκατάστασης και να ξεκινήσει εργασίες.

Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

Μέχρι τώρα, απέναντι στην ίδια εταιρεία, έχουμε καταφέρει να φρενάρουμε τα σχέδιά της για την Τούμπα – Παλιοβούνα, έχουμε καταφέρει να ακυρώσουμε (και με τη “βούλα”) την εγκατάσταση στην Αρβανίτσα, έχουμε καταφέρει (μαζί με τους κοντοχωριανούς από τη Θίσβη) να βγει απόφαση προσωρινής αναστολής εργασιών στο Μελίσσι.


Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι του χωριού μας θα έχουμε, επιτέλους, στο πλευρό μας το νέο τοπικό συμβούλιο. Και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να πείσουμε και τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Λιβαδειάς, ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και χρειάζεται και τη δική του υποστήριξη. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δείξει ότι μας σέβεται και μας υπολογίζει και δεν θα μας επιφυλάξει την ίδια μεταχείριση με αυτή της τωρινής δημοτικής αρχής Κορώνειας. Μιας αρχής που θα τη θυμόμαστε, μόνο, για τη στάση υποταγής που έδειξε, απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται την περιοχή μας.


17/12/2010

 

Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ!