Έλλη Μπαρμπαγιάννη “Στη σκιά του πραγματικού” φωτογραφίες από τα εγκαίνια

  • 12 March 2018 - 14 March 2018 | 00.00-00.00
  • Μιαούλη 39

Έλλη Μπαρμπαγιάννη

"Στη σκιά του πραγματικού"

Από τα εγκαίνια την Παρασκευή, 9  Μαρτίου 2018

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί την καινούρια δουλειά της εικαστικού Έλλης Μπαρμπαγιάννη, στην ατομική της έκθεση, με τίτλο “Στη σκιά του πραγματικού”, που αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη της έκθεσης της Και μην ξεχνάς, εμείς ταΐζουμε το λύκο της δύναμης” (Μάρτιος 2013, Γκαλερί Cube). Τα έργα της, έργα μικτής τεχνικής, χαρακτικά και κατασκευές, λειτουργούν σχολιαστικά πάνω στις έννοιες της σκιάς και του πραγματικού και στη μεταξύ τους σχέση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Έλλη Μπαρμπαγιάννη μιλώντας για τα έργα της, αναφέρει:

Η σκιά συμβολίζει, μέσα από την άρνηση του να σχολιαστεί η πραγματικότητα, ένα «χώρο» καταφυγής και δημιουργικότητας. Η ενασχόληση με τη «σκιά» δηλώνει την πρόθεση μέσα από το άυλο, το άπιαστο, το ρευστό της σκιάς, να προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του κόσμου και του εαυτού μας.

Ταυτόχρονα, η σκιά με τα ελάχιστα «μέσα», υποδεικνύει το πραγματικά αναγκαίο.

Μέσα από τη σκιά ξεδιπλώνεται η μνήμη και οι αντανακλάσεις της σε μιαν αφήγηση που δεν τελειώνει ποτέ. Η σκιά λειτουργεί σαν παύση και αφορμή για περισυλλογή.

Τα χρώματα λειτουργούν συμβολικά, όπως και τα θέματα που διακρίνει κανείς· το ουτοπικό αρχιτεκτόνημα της 3ης  διεθνούς του Τατλίν, η φωλιά, το σπίτι. Κυρίαρχη είναι μια δομή, μια κατασκευή που εξελίσσεται, αναδιπλώνεται, πολλαπλασιάζεται και επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Η διαφάνεια λειτουργεί σα φίλτρο και σαν επιφάνεια καταγραφής.

Το βασικό μέσο είναι η χειρονομία της χάραξης, που σα διαδικασία ενοποιεί τα έργα και παρεμβαίνει με δυο τρόπους στην παραγωγή της φόρμας και της σύνθεσης:

Χάραξη και αποκοπή, δόμηση δηλαδή μέσα από το φως με σκληρές φόρμες που έρχονται σε σύγκρουση με τη ρευστότητα της σκιάς

Χάραξη και δημιουργία χαρακτικών και τυπωμάτων.

Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα