(ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ) Συνέντευξη Τύπου – Σταύρου Τσακίρη FUENTE OVEJUNA- Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ του LOPE DE VEGA – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

  • 20 November 2017 - 23 November 2017 | 00.00-00.00
  • Πάτρα

Συνέντευξη Τύπου: Πάτρα 20  Νοεμβρίου 2017

 

FUENTE  OVEJUNA– Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ του LOPE DE VEGA

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζει δυναμικά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και αυτή τη θεατρική περίοδο 2017-2018, με τρία σημαντικά έργα από την ελληνική και ξένη δραματουργία:

1.Φουέντε ΟβεχούναΠηγή των Αμνών του Lope De Vega, σε σκηνοθεσία Σταύρου

   Σ. Τσακίρη στην Κεντρική Σκηνή,.

 

DSC_2492 1 DSC_2494 1 DSC_2496 1 DSC_2503 1 DSC_2505 1 DSC_2506 1 DSC_2515 1

2.Η τρελή του Σαγιό του Jean Giraudoux από  το Άρμα Θέσπιδος, σε σκηνοθεσία

   Χρήστου Στρέπκου.

3. Η Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Περικλή Βασιλόπουλου στην

    Παιδική Σκηνή  

Με την παραγωγή της Λυρικής Σκηνής , 4 ακόμη παραγωγές  της Δραματικής Σχολής, με  τον Καρυοθραύστη του Τσαικόφσκι σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ του Δήμου Πατρέων και  τις Λυρικές Βραδιές του Int. Όπερα Studio, με το Θεατρικό Παιχνίδι , με έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις, την συνεργασία με τους φορείς Πολιτισμού , τις  συλλογικότητες,  αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή στην τιμολογιακή πολιτική, ακόμη και της δωρεάν εισόδου  για ευπαθείς κοινωνικές δυνάμεις, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας δίνει το στίγμα του, στον πολιτισμό της πόλης.

 

 

Με ένα έργο που χαρακτηρίζεται επαναστατικό, αφού οι ατομικές πράξεις ηρωισμού των ηρώων, αποκτούν συλλογικό χαρακτήρα, ξεκινά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 21:30, η κεντρική παραγωγή.

 

Πρόκειται για το έργο του Ισπανού συγγραφέα Lope De Vega, Φουέντε Οβεχούνα Η Πηγή των Αμνών. Είναι η πραγματική   ιστορία  των κατοίκων ενός χωριού της Ισπανίας του 1470,  όπου οι κάτοικοί του, ξεσηκώθηκαν  εναντίον του αδίστακτου διοικητή Φερνάν Γκόμεθ ντε Γκουθμάν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Παρά τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν  οι κάτοικοι του,  κανείς δεν ομολόγησε την δολοφονία , δίνοντας τη στερεότυπη απάντηση : ό,τι για όλα ευθύνετο η Φουέντε Οβεχούνα , δηλαδή το χωριό.

Η κοινωνία του ισπανικού χωριού πέρασε στην ιστορία , έγινε θρύλος και αργότερα μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή από τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του ισπανικού κλασικού θεάτρου  Λόπε δε Βέγκα (1562-1635)

«Η πηγή των Αμνών» αναδείχτηκε σε «σύμβολο» των επαναστατημένων λαών . Αν και πρόκειται για ένα έργο τρυφερό και  βαθύτατα κοινωνικό, έθεσε τον προβληματισμό βασικών ζητημάτων , σχετικά με την δύναμη της εξουσίας , την πολιτική θέση του ατόμου απέναντι στους καταπιεστές αλλά και θέματα όπως η ιδιοκτησία γης, η  δυσβάσταχτη φορολογία, η διαχείριση των ατομικών ελευθεριών.

 

Το έργο παραμένει διαχρονικό, θέτει επί τάπητος προβλήματα που αναζητούν λύση στον παγκόσμιο χάρτη  και δίνει έμφαση  στο πολιτικό ερώτημα :

Πρέπει να αποτελεί κοινωνική συνείδηση ή επαφίεται στην ατομική ηθική το καθήκον της συλλογικής ευθύνης?

 

Συντελεστές:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκος Γκάτσος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σταύρος Σ. Τσακίρης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βασίλης Παπατσαρούχας

ΜΟΥΣΙΚΗ: Θάνος Μικρούτσικος

ΣΤΙΧΟΙ: Γιώργος Μιχαηλίδης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Νίκος Σωτηρόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Πέτρα Μαυρίδη

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Τίνα Παραλή – Μυρτώ Κοσμοπούλου

 

Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος

Παίζουν οι ηθοποιοί ( με αλφαβητική σειρά):

Διονύσης Βούλτσος, Μάρκος Γέττος, Φάνης Δίπλας,  Σπύρος Κουβαρδάς, Ελένη  Μποζάκη, Κωνσταντίνος  Νικούλης, Δημήτρης Παγώνης, Νίκη Παύλου, Βασίλης Σιδερόπουλος, Γεράσιμος Σοφιανός, Νάνσυ Χριστοπούλου.

 

 

Ινφο:

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Πληροφορίες-Κρατήσεις 2610 273613, www.dipethepatras.gr 

www.ticketservices.gr

 

Πρεμιέρα:25 Νοεμβρίου 2017, στις 9:30μ.μ.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9:00 μ.μ. και

Κυριακή στις 7:00μ.μ. και

 

25, 26, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου στις 21:00

 

1, 2, 3, 4, 5, 6 στις 21:00 και 7 Ιανουαρίου στις 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων:12, 10, 8 και 5 ευρώ