Νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους στην Πέλλα

  • 23 December 2015 - 26 December 2015 | 00.00-00.00
  • Πέλλα

Κατά τη διάρκεια του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Πέλλας – Ν.Πέλλας»,

που υλοποιείται από τον Δήμο Πέλλας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013,

ήρθε στο φως ένας νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους.

 

uonybh  9iyouyib

«το ενδιαφέρον στο νέο μακεδονικό τάφο της Πέλλας είναι η αρχιτεκτονική μορφή του, αφού εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και νότια πλευρά του προθαλάμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κινητά ευρήματα (λυχνάρια και ειδώλια) που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, ο τάφος χρονολογείται στο α” μισό του 3ου αι. π. Χ.

Όπως αναφέρεται από το ΥΠΠΟΑ, «από το κεντρικό σκέλος (σσ. του τάφου) με ύψος τοίχων 2,50 μ. έχει καταστραφεί η καμαρωτή οροφή. Αντίθετα οι καμάρες των πλευρικών θαλάμων σώζονται σε άριστη κατάσταση.

Στο εσωτερικό του νότιου πλευρικού θαλάμου υπάρχει λίθινο βάθρο, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κλίνη του νεκρού ή της νεκρής. Η είσοδος του αντικρινού βόρειου θαλάμου προστατευόταν με φράγμα, από το οποίο διατηρείται η κατώτερη λιθόπλινθος.

Ο δρόμος και η πρόσοψη του τάφου, που βρίσκονται στα ανατολικά, ήταν αδύνατο να ερευνηθούν στην παρούσα φάση. Όμως, όπως συμπεραίνεται από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη, η πρόσοψη αναμένεται να έχει μνημειακή διαμόρφωση με αετωματική επίστεψη.

Ο μακεδονικός τάφος, όπως και άλλοι δεκαοκτώ κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι του ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας, που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές, ερευνήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2015.