“ΠΟΛΥΕΔΡΟ” Παρουσίαση βιβλίου του Ευριπίδη Γαραντούδη «Το διπλό δίγαμμα » 8 Ιανουαρίου 2020

  • 1 January 1970 - 1 January 1970 | 00.00-00.00

Παρουσίαση βιβλίου του Ευριπίδη Γαραντούδη

Η τελευταία ποιητική συλλογή του Ευριπίδη Γαραντούδη « Το διπλό δίγαμμα » που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη, θα παρουσιαστεί στο Πολύεδρο

την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 στις 8.30 το βράδυ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Άννα Κατσιγιάννη, Επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Κατερίνα Κωστίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ευριπίδη Γαραντούδη « Το διπλό δίγαμμα »  είναι το τέταρτο ποιητικό βιβλίο του. Διακρίνεται για την πολυμορφία του, καθώς τα ποιήματα κυμαίνονται από τον αυστηρά έμμετρο στίχο σε σονέτα μέχρι τον ελεύθερο στίχο και τα πεζόμορφα. Όπως και στα προηγούμενα βιβλία του, αναπτύσσει τη διαλογική, συχνά ειρωνική, σχέση με κορυφαίους σταθμούς της νεότερης ελληνικής ποιητικής παράδοσης, από την εποχή του Σολωμού και του Κάλβου μέχρι τους σύγχρονούς του έλληνες ποιητές.
 
O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: “Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης”, Πάδοβα 1989, “Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου”, Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης – Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και “Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου”, Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: “Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική”, Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και “Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση”, Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.