Το Βραβείο Πρίτσκερ, το διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο απονεμήθηκε για το 2018 στον 90χρονο Ινδό αρχιτέκτονα B. V. Doshi

  • 10 March 2018 - 15 March 2018 | 00.00-00.00
  • Σουηδία

Το Βραβείο Πρίτσκερ, το διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο το οποίο απονέμεται ετησίως σε εν ζωή αρχιτέκτονες, απονεμήθηκε για το 2018 στον 90χρονο Ινδό αρχιτέκτονα B. V. Doshi. Το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο ή αλλιώς το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής, απονέμεται για πρώτη φορά σε Ινδό αρχιτέκτονα.

uimonu

Το βραβείο καθιερώθηκε το 1979 από τον Τζέι Α. Πρίτσκερ και τη σύζυγό του Σίντι, ενώ χρηματοδοτείται από την οικογένεια Πρίτσκερ. Οι υποψήφιοι για το βραβείο είναι ανάμεσα στους καλύτερους αρχιτέκτονες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέρος των κριτηρίων για βράβευση με αυτό το βραβείο είναι η πρωτοποριακή ποιότητα στην αρχιτεκτονική σκέψη. Ο νικητής λαμβάνει το ποσό των 100.000 δολαρίων, όμως η φήμη που αποκτά είναι σπουδαιότερη.

 

uimnhubgy

Ο Balkrishna Doshi, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα στην Ινδία, είναι ο 45ος αποδέκτης του βραβείου Pritzker. Το έργο του εκτείνεται πάνω από 60 χρόνια και έχει συνεργαστεί με τον Le Corbusier όσο και με τον Louis Kahn«Προσπαθώ να δημιουργήσω θησαυροφυλάκια του αρχιτεκτονικού πνεύματος. Τα έργα μου είναι μια επέκταση της ζωής μου, της φιλοσοφίας και των ονείρων μου. Αφιερώνω αυτό το διάσημο βραβείο στον γκουρού μου, Le Corbusier», δήλωσε ο Doshi. «Οι διδασκαλίες του με οδήγησαν να αμφισβητήσω την ταυτότητα και με υποχρέωσαν να ανακαλύψω και να υιοθετήσω μια σύγχρονη έκφραση για ένα ολιστικό, βιώσιμο φυσικό περιβάλλον».

ounibg

Μετά την αποφοίτησή του στη Βομβάη, από το Sir jj School of Art, ο Doshi ξεκίνησε την αρχιτεκτονική του σταδιοδρομία στην Ευρώπη. Εκπαιδεύτηκε στο γραφείο του Le Corbusier στο Παρίσι και αργότερα πήγε για να επιβλέψει την κατασκευή μερικών από τα βασικά έργα του μέντορά του στο Chandigarh και το Ahmedabad.

Ορισμένα από τα βασικά έργα του περιλαμβάνουν την Σχολή Αρχιτεκτονικής Αχμενταμπάντ (1966), την οποία και σχεδίασε και ίδρυσε, το θολωτό κτίσμα που δημιούργησε για το στούντιo του Vastu-Shilpa το 1981 και την πειραματική του «σπηλιά», όπως η γκαλερί Amdavad ni Gufa (1995). Το 1989 σχεδίασε το Aranya Low Cost Housing, ένα λαβυρινθικό συγκρότημα σπιτιών που παρέχει οικονομικά προσιτές κατοικίες για 80.000 άτομα στο Indore.

 

Η κριτική επιτροπή, μέλη της οποίας είναι οι Richard Rogers, Sejima Kazuyo, Glenn Murcutt και Martha Thorne ανέφερε στο σκεπτικό της βράβευσης πως «ο Balkrishna Doshi δημιούργησε πάντα μια αρχιτεκτονική που είναι σοβαρή, ποτέ φανταστική ή ακολουθώντας τις τάσεις. Με βαθιά αίσθηση ευθύνης και επιθυμία να συνεισφέρει στη χώρα του και τους ανθρώπους του μέσω υψηλής ποιότητας, αυθεντικής αρχιτεκτονικής, δημιούργησε έργα για δημόσιες διοικήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα και κατοικίες για ιδιώτες, μεταξύ άλλων».

Ο Doshi θα παραλάβει το βραβείο του στο Μουσείο Aga Khan στο Τορόντο του Καναδά στις 16 Μαΐου 2018. Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στους γνωστούς ιδρυτές της ισπανικής RCR Arquitectes: Rafael Aranda, Carme Pigem και Ramon Vilalta. Ανάμεσα στους βραβευμένους αρχιτέκτονες είναι οι Alejandro Aravena, Frei Otto, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa της SANAA και Toyo Ito.