«ΧΡΥΣΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ» Έκθεση της Λυδία Νικολάου στην Άνω Σύρο έως 18 Ιουλίου

  • 4 July 2018 - 18 July 2018 | 00.00-00.00
  • Άνω Σύρος

«ΧΡΥΣΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ»: Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΥΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΣΥΡΟ

Ταξιδεύοντας στον χρόνο και το εσωτερικό τοπίο

Από 4- 18 Ιουλίου 2018

ngu

Η Λυδία Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Interior Design και γραφιστική, έκτοτε συμμετέχει σε θεωρητικά και εργαστηριακά σεμινάρια που αφορούν την Τέχνη και τη μουσειακή αγωγή. Από το 2006 έχει εκπονήσει σχετικές μελέτες ενώ εξακολουθεί να μελετά την αρχαία – προϊστορική τέχνη θεωρητικά και πειραματικά.

Η έρευνά της για το αρχαίο υλικό, με την γεωλογία της Σύρου να την εμπνέει προμηθεύοντας της υλικό για τα έργα της από το 2009 που εγκαταστάθηκε στο νησί, την οδήγησε σε μια εκπληκτική ανακάλυψη: ένα πέτρωμα το οποίο μεταμορφώνεται σε πυρίμαχο χρυσό χρώμα στο οποίο έδωσε την καλλιτεχνική ονομασία, «Πέτρα του Ερμή». Μέσα από το εργαστήρι της Γλαύκας το οποίο μελέτησε το αρχαίο χρώμα, γεννήθηκε το εργαστήρι του χρυσού λουλουδιού, έργα του οποίου συναντά ο επισκέπτης στην έκθεση.

Στα θεουργικά γλυπτά η καλλιτέχνης δεν παρεμβαίνει πέρα από την πράξη της μεταμόρφωσης. Είναι τα πρώτα έργα από το 2016 με την ανακάλυψη της πέτρας του Ερμή. Τα έργα της φύσης μεταμορφώνονται σε χρυσό χρώμα, αντικατοπτρίζοντας την ιερή φύση, ώστε να βιωθεί από τον παρατηρητή το αρχέτυπο λατρευτικό αίσθημα των πρώτων παγκόσμιων χθόνιων θρησκειών.

Οι προβληματισμοί της Λυδίας είναι κυρίως κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί, ενώ στα έργα της εναποθέτει την πλούσια εσωτερική εμπειρία της σε μια αλχημεία γης και φωτός με πρόθεση πέρα από την αίσθηση του αντικειμένου να γίνει αντιληπτή η ουσία.

Η καλλιτέχνης ζει στη Σύρο την τελευταία δεκαετία δημιουργώντας τα δικά της χρώματα από πετρώματα και γαίες του νησιού. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της «Χρυσές Κυκλάδες» μαζί με τα ζωγραφικά, γλυπτά και κεραμικά έργα, παρουσιάζει τα υλικά της στο κοινό, με μια νέα απλή τεχνική, κατάλληλη για ένα βιωματικό εργαστήρι όπου οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν ζωγραφίζοντας ένα δικό τους έργο. Την τεχνική αυτή εμπνεύστηκε από μια παραδοσιακή Ιαπωνική τεχνική Nihonga καθώς τα ορυκτά που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνης έχουν αντίστοιχη χρήση στην Ιαπωνική ζωγραφική.

Ίδια υλικά χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία τέχνη και στην τέχνη του Προϊστορικού Αιγαίου, ενώ η χρήση κάποιων από αυτά εξαφανίζεται περίπου στο 1.500 π.Χ. όταν τα συναντάμε στις τοιχογραφίες της Θήρας.

Το βιωματικό εργαστήρι θα γίνεται από τις 7/7 έως τις 16/7 καθημερινά περίπου στις 21:00 στον χώρο της έκθεσης, ενώ η διάρκεια δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για παιδιά και ενήλικες.

Προσκαλεί μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να συμμετάσχουν σ’ ένα πρωτοπόρο εργαστήρι χρωμάτων, ταξιδεύοντας στον χρόνο και το εσωτερικό τοπίο, όπου η γεωλογική κληρονομιά συναντά την κυκλαδική προϊστορική τέχνη μέσω σύγχρονης δημιουργίας.